HAMMASLÄÄKÄRIYHDISTYS DIASTEEMA RY
 
DIASTEEMA (ent. TKHLY)

TKHLY:N APURAHA RAIJA VAINIONPÄÄ

Jäsenkirje 3 / 2021 – HLT Raija Vainionpää, Oulu

HLT Raija Vainionpää, Oulu

Hei,
olen valmistunut hammaslääkäriksi Oulusta v.1984. Yli 20 vuotta toimin yksityishammaslääkärinä Haukiputaalla, kunnes v.2012 möin vastaottoni. Tästä alkoi ”keikkahammaslääkärin” työt ja näin monen moisia vastaanottoja oikeastaan ympäri Suomen. Eräs näistä keikkapaikoista oli Pelson vankila, jossa toimin muutaman vuoden vankilahammaslääkärinä. Vankien suunterveys oli ihan toista mihin olin yksityisvastaanotolla tottunut! Asiaa piti tutkia ja vankien suunterveydestä teinkin sitten väitöstyöni v. 2019.

Huumausaineiden käyttäjien suunterveys -tutkimus on oikeastaan hyvä jatkumo vankitutkimukselle. Suurin osa vangeista oli päihteiden käyttäjiä; lähes kaikki tupakoivat, siviilissä monet olivat alkoholin suurkuluttajia ja yli puolet oli käyttänyt huumeita. Huumeiden käyttö lisääntyy Suomessakin ja arvioidaan, että huumeiden ongelmakäyttäjiä on tällä hetkellä 0.9-1.3 % väestöstä. Oulun seudulla arvioidaan olevan noin tuhat huumeiden ongelmakäyttäjää.

Huumausaineiden käyttäjien suunterveys -tutkimuksessa kartoitetaan Oulun alueella asuvien täysikäisten huumeiden käyttäjien, päihdekuntoutuksessa sekä korvaushoidossa olevien henkilöiden suunterveyttä ja siihen liittyviä tekijöitä. Aihetta ei aiemmin ole Suomessa eikä myöskään muissa Pohjoismaissa tutkittu.

Tutkimuksen avulla saadaan tietoa huumeiden käyttäjien suun terveydestä, jota voidaan hyödyntää sekä yksilöllisesti että terveyshallinnollisesti ja lisäksi tutkimus tuo tärkeää tieteellistä näyttöä aiheesta. Huumeiden käyttäjät ovat suun terveydenhuollon kannalta haastava potilasryhmä, johon liitetään usein erilaisia ennakkoasenteita. Tutkimustiedon avulla pystytään tarjoamaan apua heidän suunhoitonsa suunnitteluun sekä toteutukseen ja mahdollisesti myös vähentämään heihin kohdistuvia haitallisia ennakkoasenteita.